Szałasy i Żywność

2024-01-01

Żeby przetrwać, musisz się nauczyć żyć bez niczego. Pierwszy umiera optymizm, po nim miłość, na końcu nadzieja. Mimo to musisz trwać. Człowiek walczy, by przetrwać, a nie po to, by się poddać.

Poniżej przedstawię wam kilka modeli szałasów i listę zapasów które można zrobić!

Proszę wydrukować, powiesić lub zachować dla siebie.

W tej grupie produkty o najkrótszym terminie przydatności są ważne do 5 lat. Są to: olej, kawa w ziarnach oraz konserwy i produkty puszkowane. Znacznie dłużej właściwości spożywcze zachowuje mąka – możemy ją wykorzystać nawet do 10 lat po zakupie. Dalej wymienione produkty to prawdziwi rekordziści. Ich termin przydatności do spożycia to 20 i 30 lat i dłużej oraz produkty ważne bezterminowo.

Produkty spożywcze o najdłuższym terminie ważności:

Miód – jest ważny bezterminowo. Możemy go przechowywać w słoiku całymi latami i nie dość, że wciąż będzie się nadawać do spożycia, to jeszcze zachowa swoje właściwości zdrowotne. Nie może jednak być wystawiony na działanie wysokiej temperatury, która może osłabić jego lecznicze działanie. Naturalny miód długo przechowywany się krystalizuje, ale to naturalny proces, który w żaden sposób nie wpływa na możliwość spożycia.

Sól – podobnie jak miód, ten naturalny konserwant nigdy nie traci terminu ważności. Należy jedynie pamiętać, aby przechowywać sól w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub woreczkach, suchym i zaciemnionym miejscu.

Cukier – ważny bezterminowo, podobnie jak sól. Największym problemem w przechowywaniu cukru, by nadawał się do spożycie, jest dobre zabezpieczenie go przed wilgocią. Musi więc być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku i suchym miejscu.

Ocet – niezależnie od tego, jak długo stoi na półce, nigdy nie traci ani ważności, ani właściwości. Należy jednak uważać, by był szczelnie zamknięty – w przeciwnym razie wywietrzeje – oraz przechowywany w zamkniętej szafce, aby nie padały na niego bezpośrednio promienie słoneczne.

Biały ryż – zachowuje ważność nawet przez 30 lat i dłużej. Zawiera bardzo mało oleju, dlatego długo zachowuje ważność o ile jest przechowywany w suchym miejscu i szczelnie zamkniętym pojemniku. Takie same właściwości ma także ryż dziki, arborio, jaśminowy i basmati. Jedynie ryż brązowy, który zawiera więcej oleju, jest ważny znacznie krócej – do 5 lat, ponieważ później jełczeje.

Suche nasiona fasoli – jest zdatna do spożycia nawet po ponad 30 latach. Podobnie, jak pozostałe produkty, powinna być przechowywana w szczelnym pojemniku. Warto wiedzieć, że po ok. 2 latach może stać się twardsza i wymagać dłuższego gotowania, jednak nadal będzie można ją zjeść i zachowa właściwości odżywcze.

Kakao naturalne w proszku – przechowywane w szczelnym pojemniku zachowuje ważność ponad 30 lat. Najlepiej i najdłużej przechowa się jednak w oryginalnym opakowaniu.

Makaron – Choć data ważności nadrukowana na opakowaniu, jest znacznie krótsza, tak naprawdę makaron nadaje się do spożycia nawet przez 30 lat. Oczywiście chodzi tylko o produkt nigdy nie otwierany, w oryginalnym opakowaniu.

Suszone warzywa – tak zakonserwowane grzyby i warzywa są ważne nawet do 20 lat. Przechowywane w dobrze zakręconym słoiku zachowują nie tylko walory smakowe, ale też wartości odżywcze, dzięki czemu mogą być bazą do wielu zup przez wiele lat.

Mleko w proszku – wytrzymuje nawet 20 lat po zakupie, o ile jest przechowywane w hermetycznym opakowaniu, w suchym i zaciemnionym miejscu.

Tyndylizowane mięsa w słoikach polecane przez śp Adolfa Kudlińskiego nawet do 20 lat podobno.....

Mąka pszenna 5 lat

Herbatniki 6 lat

Makaron 8 lat Nawet dłużej

Jajka w proszku 10 lat

Płatki owsiane 8 lat

Ryż 30 lat

Płatki ryżowe błyskawiczne 30 lat Możliwe, że krócej niż ryż

Kasza jęczmienna 8 lat

Mąka kukurydziana 5 lat

Papryka konserwowa 8 lat

Groszek konserwowy 8 lat

Suszone grzyby 25 lat W suchym środowisku

Warzywa suszone 25 lat W suchym środowisku

Sok w kartonie 3 lata

Sól bezterminowo

Kostki rosołowe 5 lat

Cukier bezterminowo

Soda oczyszczona bezterminowo

Suszone owoce 25 lat W suchym środowisku

Nasiona roślin strączkowych 25 lat

Kasza gryczana 20 lat

Siemię lniane 20 lat

Proso 25 lat

Kukurydza sucha 25 lat

Jajka w proszku 10 lat

Drożdże suszone 5 lat

Wysuszony ser żółty 5 lat Nawet dłużej

Kakao 5 lat

Napoje w proszku 10 lat

Miód bezterminowe

Herbata 5 lat

UWAGA! Wszelkie produkty sypkie najlepiej pakować próżniowo!

Wędkarstwo i łowiectwo - porównaj na Ceneo.pl